Rodzaje pierników
Ciasta:
- Piernik Staropolski
Powstaje z ciasta dojrzewającego przez sześć tygodni, w ceramicznym naczyniu. Przekładany jest domowymi powidłami, podawany w czekoladowej polewie. - Piernik Angielski
Piernik najeżony rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczy, siekanymi daktylami oraz migdałami. Bakalie kąpane są w brandy, stąd też wspaniały aromat ciasta… - Piernik Toskański
Piernik przepełniony figami, śliwkami oraz bakaliami z kąpieli w białym winie - Piernik Żydowski
Ciasto o aromacie świeżo parzonej kawy, z dodatkiem miodu, przyprawy korzennej oraz siekanych orzechów. - Piernik Litewski
Ciasto z orzechami oraz suszonymi owocami, z dodatkiem maślanki oraz aromatycznych przypraw korzennych. - Piernik Pieprzny
Ciasto z dużą porcją cynamonu, imbiru oraz goździków, przekładany prażonymi jabłkami. - Piernik marchewkowy
Piernik na bazie marchii oraz ciasta piernikowe z rodzynkami oraz orzechami.
Ciacha
- Staropolskie serducha
Wypiekane z długo dojrzewającego ciasta, nadziewane domowymi powidłami. Podawane z lukrem i skórką pomarańczy. - Pierniki Niemieckie
Pierniki z dodatkiem mąki migdałowej, siekanymi migdałami oraz skórką pomarańczy. Podawane w polewie z białej czekolady, skórką pomarańczy oraz płatkami chabru. - Pierniki Szwajcarskie
Serca nadziane migdałami i skórką pomarańczy, maczane w białej czekoladzie z posypką z suszonej róży.