Rodzaje pierników

Ciasta:

  1. Piernik Staropolski
    Powstaje z ciasta dojrzewającego przez sześć tygodni, w ceramicznym naczyniu. Przekładany jest domowymi powidłami, podawany w czekoladowej polewie.
  2. Piernik Angielski
    Piernik najeżony rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczy, siekanymi daktylami oraz migdałami. Bakalie kąpane są w brandy, stąd też wspaniały aromat ciasta…
  3. Piernik Toskański
    Piernik przepełniony figami, śliwkami oraz bakaliami z kąpieli w białym winie
  4. Piernik Żydowski
    Ciasto o aromacie świeżo parzonej kawy, z dodatkiem miodu, przyprawy korzennej oraz siekanych orzechów.
  5. Piernik Litewski
    Ciasto z orzechami oraz suszonymi owocami, z dodatkiem maślanki oraz aromatycznych przypraw korzennych.
  6. Piernik Pieprzny
    Ciasto z dużą porcją cynamonu, imbiru oraz goździków, przekładany prażonymi jabłkami.
  7. Piernik marchewkowy
    Piernik na bazie marchii oraz ciasta piernikowe z rodzynkami oraz orzechami.

Ciacha

  1. Staropolskie serducha
    Wypiekane z długo dojrzewającego ciasta, nadziewane domowymi powidłami. Podawane z lukrem i skórką pomarańczy.
  2. Pierniki Niemieckie
    Pierniki z dodatkiem mąki migdałowej, siekanymi migdałami oraz skórką pomarańczy. Podawane w polewie z białej czekolady, skórką pomarańczy oraz płatkami chabru.
  3. Pierniki Szwajcarskie
    Serca nadziane migdałami i skórką pomarańczy, maczane w białej czekoladzie z posypką z suszonej róży.

*Pierniki powstają z naturalnych składników, wypiekane są w Naszej Piernikarni w Białymstoku. Nasze wypieki można zakupić na porcje w sklepie stacjonarnym, wykonujemy również ciasta na zamówienie.

Pierniki na każdą okazję

Szukasz czegoś nietypowego i jedynego w swoim rodzaju? Napisz do mnie